Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ


- Найменування юридичної особи є ключовим елементом, яке включає в себе інформацію про її організаційно-правову форму та назву. Встановлення найменування регулюється ст. 90 Цивільного кодексу України і включається в Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (ЄДР).

- Згідно зі ст. 108 Цивільного кодексу України, перетворення юридичної особи означає зміну її організаційно-правової форми. При цьому, всі майно, права та обов’язки передаються до нової юридичної особи.

- Державна реєстрація припинення та створення нової юридичної особи проводиться у разі перетворення. Процес вважається завершеним з моменту державної реєстрації нової юридичної особи.

- Перереєстрація платника ПДВ відбувається відповідно до правил, визначених ст. 183 Податкового кодексу України. Це включає в себе подачу заяви форми № 1-ПДВ до контролюючого органу у електронній формі протягом 10 робочих днів з моменту змін, які вимагають перереєстрації.

- Важливо відзначити, що перереєстрація, пов'язана зі зміною найменування платника ПДВ, включеного до ЄДР, здійснюється без подання заяви платником ПДВ, на підставі інформації з ЄДР.

- У випадку перетворення юрособи - платника ПДВ, новоутворена юридична особа подає заяву із позначкою «Перереєстрація» до контролюючого органу протягом 10 робочих днів після державної реєстрації.

- Необхідно відзначити, що у випадку невчасного подання заяви про перереєстрацію, реєстрація платника ПДВ анулюється.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт