Через неузгоджений із МВФ Закон №3219 повернуться більш жорсткі податкові перевірки


 Закон №3219, недавно ухвалений, що вніс зміни до Податкового кодексу та Закону про реєстратори розрахункових операцій, відновивши деяке оподаткування, яке існувало до російської агресії, не відповідає умовам Міжнародного валютного фонду (МВФ). Цей фонд, великою мірою визначальний для фінансування українського бюджету, мав інший погляд на законопроект №8401, особливо щодо відновлення податкових перевірок. Про це розповів народний депутат Ярослав Железняк. Він стверджує, що на заключних етапах роботи з текстом закону відбулася зміна, з якою МВФ не погодився, що може вплинути на дотримання Україною умов домовленостей з МВФ. Відмітимо, що основною причиною незгоди МВФ стало обмеження відновлення податкових перевірок для підприємців.

«Змістом питання є те, що з'явилася проблема з законопроектом №8401 та меморандумом МВФ. В загальних рисах, це стосується того, що МВФ не враховує виконання структурного пункту, оскільки змінено останній редагований варіант закону, що не узгоджувався з МВФ. Тут мова йде про обмеження податкових перевірок», - розповів Железняк.

За його словами, на етапі підготовки законопроекту до другого читання був нормальний текст (передбачалося відновлення перевірок тільки для найбільших суб'єктів господарювання). Однак під час зустрічі з представниками уряду та Ради, за ініціативи Ростислава Шурми [заступника Керівника Офісу Президента], було запропоновано виключити пункт щодо відновлення перевірок. 

Железняк зауважив, що така зміна є проблемною з точки зору співпраці з МВФ, а також може викликати негативний вплив на бізнес. Наразі прогнози народного обранця наступні: 

"По-перше, ця ситуація створить проблеми для взаємодії з МВФ - ми не тільки пропустили дедлайн, а й "кинули" їх.

По-друге, можна очікувати, що МВФ буде докладно стежити за відновленням перевірок. Це також може мати негативний вплив на бізнес.

Третє, оскільки ми вже в кінці серпня, а на цей момент немає жодних результатів, традиційно ми можемо очікувати в "останній момент" надання нам найгіршого варіанту закону, написаного "на колені", з вимогою голосувати без змін або відхилення.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт