Обов'язки платників податків щодо звітування про контрольовані операції



Серед ряду нововведень, які впливають на платників податків у звітному році, особливо актуальним є звітування про контрольовані операції. Згідно з абзацом першим пункту 39.4.2 Податкового кодексу України (ПКУ), платники податків, які відповідно до законодавства проводили контрольовані операції, зобов'язані подати до 1 жовтня наступного року після звітного року "Звіт про контрольовані операції" (далі - Звіт).

Для впровадження цієї зміни у життя, Міністерство фінансів України видало наказ від 18 січня 2016 року № 8, який затвердив форму Звіту та Порядок його складання (Порядок № 8).

Важливий аспект – можливість самостійного виправлення помилок у поданому раніше Звіті. Цей процес регулюється пунктом 39.4.2.1 ПКУ та пунктом 2 розділу I Порядку № 8.

Необхідно зазначити, що подання уточнюючого Звіту не знімає відповідальності передбаченої ПКУ. Наприклад, за невключення інформації про контрольовані операції в поданий Звіт, пункт 120.4 ПКУ передбачає накладення штрафу у розмірі 1% суми таких операцій, але не більше 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого на початок звітного року.

За неподання уточнюючого Звіту після 30 календарних днів, які настають після останнього дня граничного строку сплати штрафу, передбаченого пунктом 120.4 ПКУ, передбачено штраф у розмірі одного розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи за кожен календарний день неподання Звіту.

Також важливо відзначити, що невчасне подання Звіту або невчасне декларування контрольованих операцій в Звіті спричинить штраф відповідно до вимог пункту 39.4 ПКУ.

На період дії воєнного стану на території України застосовуються особливості, визначені ПКУ щодо сплати податків та зборів.

Слід відмітити, що ці норми не надають особливих винятків для подання уточнюючого Звіту. Таким чином, під час самостійного виправлення помилок у Звіті в умовах воєнного стану, платники податків підлягають відповідальності, яка передбачена ПКУ.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт