З початку жовтня 2023 року МОЗ пояснює нові правила військового обліку жінок-медиків і фармацевтів.


У Міністерстві охорони здоров'я надано відповіді на запитання, пов'язані зі змінами у військовому обліку жінок, які мають медичну чи фармацевтичну освіту.

Спершу слід відзначити, що вже давно всі жінки у віці від 18 до 60 років, які мають медичну чи фармацевтичну освіту або працюють у цих сферах (лікарі, стоматологи, акушерки, медсестри, фармацевти та інші), повинні були бути зареєстровані у військовому обліку. Ця норма існує вже з 1992 року, і більшість жінок-медиків та жінок-фармацевтів вже знаходяться на військовому обліку.

З січня 2023 року жінки, які навчаються за медичними або фармацевтичними спеціальностями, будуть автоматично зареєстровані у військовому обліку після завершення навчання. Заклади освіти повинні подавати списки випускниць до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки за два місяці до закінчення навчання.

У МОЗ визнали, що система реєстрації жінок-медиків та жінок-фармацевтів не працювала належним чином більше 30 років і частина медичних працівників не була включена до обліку. Тому з 1 жовтня 2023 року на військовий облік мають бути зареєстровані всі жінки-медики та жінки-фармацевти, які ще не перебувають на ньому. Важливо розуміти, що облік не означає мобілізацію, а лише служить для зведення інформації про наявний резерв медичних працівників у країні.

Щоб стати на військовий облік, жінки з медичною чи фармацевтичною освітою матимуть на це 3 роки до 31 грудня 2026 року. Тобто кожна жінка з такою освітою, яка ще не зареєстрована у військовому обліку, повинна це зробити протягом найближчих трьох років.

Зміни також стосуються працевлаштування жінок-медиків та жінок-фармацевтів до 31 грудня 2026 року. Такі жінки зможуть отримувати роботу без необхідності надавати військовий квиток. Проте при прийнятті на роботу підприємство зобов'язане сповістити Територіальний центр комплектування, і жінка повинна буде особисто звернутися до центру для оформлення військового обліку.

З 1 жовтня 2023 року жінки з медичною чи фармацевтичною освітою зможуть вільно виїжджати за кордон. Це означає, що жодних обмежень щодо виїзду за кордон не буде для жінок з цими спеціальностями, незалежно від їхнього військового обліку. Обмеження залишаються лише для деяких категорій державних службовців і посадових осіб, які обіймають певні посади.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт