Електронний Облік Трудової Діяльності Тепер Обов'язковий



Запам'ятайте дату - 10 червня 2021 року, коли набув чинності Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі" від 05.02.2021 № 1217-IX. Цей закон вніс істотні зміни до Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП), які стосуються обліку трудової діяльності працівника. З того часу розпочався електронний облік трудової діяльності.

Основна ідея цих змін полягає в переході від паперової форми обліку трудової діяльності (тобто трудових книжок) до електронної форми, а саме - до Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування (ст. 48 КЗпП).

За допомогою електронної трудової книжки можна покращити облік трудової діяльності, скоротити використання паперової документації та дозволити працівникам перевіряти свій страховий стаж в будь-який момент. За деякими поправками в майбутньому це навіть дозволить автоматично виходити на пенсію без візиту до Пенсійного фонду. Роботодавці тепер зобов'язані надавати інформацію про трудову діяльність своїх працівників у формі електронних записів, що стосуються прийняття на роботу, переміщення та звільнення, а також військову службу та інше.

Важливо зазначити, що у працівників і роботодавців є п'ять років (до 9 червня 2026 року) для цифрового переходу зі звичайних трудових книжок. Після перевірки даних Пенсійного фонду України та їх внесення до Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, буде сформовано кінцевий варіант електронної трудової книжки. Паперова версія залишається у працівника, і він може вести її паралельно з електронною, якщо цього бажає.

Електронну трудову книжку можна знайти у особистому кабінеті на порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. І як працівники, і роботодавці можуть вносити інформацію до електронної трудової книжки. Для цього потрібно завантажити кольорові скановані копії всіх сторінок трудової книжки в хронологічному порядку, а також документів, які містять записи з оригіналів трудової книжки або інших документів, які підтверджують стаж.

Електронна трудова книжка містить дані щодо основного місця роботи, які починаються з 2004 року. Це пов'язано із введенням поняття "страхового стажу" за Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 року № 1058-IV. До цього періоду стаж вважався трудовим.

Якщо ваша трудова діяльність почалася до 2004 року, необхідно внести відомості особисто, надавши скановані копії документів, записів у трудовій книжці та іншихдокументів, що впливають на розрахунок стажу, таких як документи про отриману освіту, свідоцтво про народження дитини (для жінок), військовий квиток та інші документи.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт