Допомога по Вагітності та Пологах: Правила та Особливості Нарахування


Ми розглянемо, хто може отримати допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами та як цю допомогу слід відображати у звітності роботодавців.

Право на допомогу:

Жінки, які працюють за трудовим чи цивільно-правовим договором, мають право на оплату лікарняних по вагітності та пологах. Це стосується різних категорій працівників, включаючи тих, хто працює за контрактом чи гіг-контрактом, а також жінок-підприємців та представників владних структур. Щоб отримати цю допомогу, жінці потрібно мати відповідний листок непрацездатності, підтверджений медичним висновком.

Важливі нюанси:

1. Допомогу мають призначити протягом 3 робочих днів з моменту надходження відповідних документів.

2. Розмір допомоги обчислюється за всі дні відпустки по вагітності та пологах і виплачується повністю, незалежно від кількості днів відпустки.

3. Виплата проводиться у найближчий строк, встановлений для виплати зарплати.

4. Допомога складає 100% середнього заробітку і не залежить від страхового стажу.

5. Сума допомоги не повинна перевищувати максимальний розмір бази нарахування єдиного внеску та не може бути меншою за розмір допомоги, обчислений із мінімальної зарплати на час настання страхового випадку.

Відображення у звітності:

У звітах про єдиний внесок (ЄСВ) необхідно окремо враховувати нарахування ЄСВ за кожен місяць відпустки по вагітності та пологах. Якщо, наприклад, допомога в розмірі 30000 грн була нарахована з 20 липня по 23 листопада 2023 року, то нарахування ЄСВ за цей період слід відзначити в звіті. Також важливо правильно відобразити ці суми у податковій звітності, дотримуючись відповідних кодів та реквізитів.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт