Роботодавців штрафують за неоформлені трудові відносини — Держподаткслужба


У Головному управлінні ДПС Івано-Франківської області повідомляють, що при виявленні порушень у законодавстві про працю, податкові інспектори, які проводять документальну або фактичну перевірку, фіксують ці порушення у спеціальному акті перевірки. Після цього копія акта надсилається до органів Держпраці для подальших заходів у відповідності з вимогами законодавства.

Крім того, якщо виявлені неправомірні трудові відносини з працівниками та невиплата податковим агентом ПДФО та військового збору відповідно до положень п. 1251.1 Податкового кодексу України, роботодавцю загрожує штраф:

- за перше порушення - 10% від суми податку, яка повинна бути сплачена до бюджету;

- якщо ті самі порушення вчинено умисно - 25% від суми податку, яка повинна бути сплачена до бюджету (згідно з п. 1251.2 Податкового кодексу України);

- у разі повторення дій протягом 1095 днів - 50% від суми податку, яка повинна бути сплачена до бюджету (згідно з п. 1251.3 Податкового кодексу України);

- якщо порушення виявлено втретє та більше протягом 1095 днів - 75% від суми податку, яка повинна бути сплачена до бюджету (згідно з п. 1251.4 Податкового кодексу України).

Крім цього, за неподання, подання з порушенням чи з помилками податкової звітності щодо сум доходів, утриманого з них податку, а також за суми, нараховані фізичним особам за товари (роботи, послуги), які призвели до зменшення чи збільшення податкових зобов'язань платника податку та/або до зміни платника податку, передбачено сплату штрафу у розмірі 1020 грн. Більше того, у разі повторного порушення протягом року, розмір штрафу збільшується удвічі (згідно з абзацами 1-4 п. 119.1 Податкового кодексу України).

Також важливо відзначити, що несплата або неперерахування до бюджету сум ПДФО під час виплати доходів фізичним особам, перерахування ПДФО за рахунок коштів підприємств, неповідомлення чи несвоєчасне повідомлення податківців про доходи громадян може призвести до попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, а також на громадян - суб'єктів підприємницької діяльності у розмірі від двох до трьох мінімальних розмірів доходів громадян. У разі повторних порушень протягом року розмір штрафу збільшується, і порушники зобов'язані сплатити до бюджету від трьох до п'яти мінімальних розмірів доходів громадян (згідно зі статтею 1634 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт