Зняття з обліку ФОПа та Податкова відповідальність: Покроковий Аналіз



Податкова служба знімає ФОПа з обліку після завершення перевірки, розрахунку єдиного внеску та закриття його інтегрованих карток платника (ІКП). Цей процес відбувається відповідно до встановлених правил та процедур, зокрема згідно з пунктом 3 розділу II Порядку ведення податковими органами обліку податків, зборів, платежів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Закриття ІКП передбачає вирішення ряду важливих умов, таких як:

1. Внесення сплати податкового боргу, санкцій та пені.
2. Повернення платником помилково або надміру сплачених грошових зобов'язань або списання до бюджетів за його заявою.
3. Відсутність розстрочених/відстрочених грошових зобов'язань або іншої заборгованості, контроль за якою покладено на податкові органи.
4. Повнота відображення результатів контрольно-перевірочної роботи в ІКП.

Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФОПа, надміру сплачені грошові зобов'язання та кошти єдиного внеску, якщо відсутня заява про їх повернення, автоматично списуються до бюджетів та фондів соціального страхування. Даний процес виконується за рішенням керівника ДПС або уповноваженої особи.

Важливо зауважити, що ФОП може подати заяву на повернення суми надміру сплаченого єдиного внеску до дати зняття його з обліку. Форма заяви визначена в додатку 1 до Порядку зарахування у рахунок майбутніх платежів єдиного внеску та повернення надміру чи помилково сплачених коштів, затвердженого наказом Мінфіну № 417 від 23.07.2021 р.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт