Стратегії контролю за оптимізацією податків: Акценти та Тенденції



У світлі змін у податковій сфері, контроль за міжнародними схемами мінімізації податків, зокрема через відносини з пов'язаними нерезидентами, стає ключовим завданням податкових органів.

За останні 9 місяців поточного року зафіксовано зменшення виведення коштів за кордон в розмірі 115 млрд грн, що є на 19% менше, ніж у відповідний період минулого року. Важливо відзначити, що це відображається на податковому зобов'язанні, яке зменшилося на 1,7 млрд грн.

В умовах обмежень валютних операцій, встановлених Національним банком, понад 20% виплат визначаються як ризикові. Це особливо стосується операцій на користь нерезидентів, що не є власниками отриманих доходів, нерезидентів без реєстрації в Україні або суб'єктів господарювання, які використовують конвенції для отримання податкових пільг.

Суттєві виплати спрямовуються на користь компаній, зареєстрованих в Австрії (26%), Франції (22%), Республіці Кіпр (9%), Королівстві Нідерланди (9%), Великій Британії (7%) та інших країнах. Це основним чином стосується операцій з цінними паперами, роялті, дивідендами, процентами тощо.

Податкова служба активно використовує обмін податковою інформацією з іншими країнами як інструмент для збору доказів порушень при здійсненні виплат на користь нерезидентів. Взаємодія з іноземними компетентними органами стала ефективною, що забезпечує оперативність та повноту інформації.

Зазначимо, що донарахування податку на прибуток іноземних юридичних осіб на 2023 рік складає 6,2 млрд гривень.

Одночасно, в контексті воєнного стану, самостійне виправлення помилок у платіжках до скасування обмежень дозволяє уникнути штрафних санкцій та пені за умови добровільного виправлення.

Платникам рекомендується уточнити виплати податків на прибуток з доходів нерезидентів для запобігання штрафам та пеням, а також врахувати актуальні тенденції для оптимізації податкового бремені.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт