Оновлення в Порядку Уточнюючого Розрахунку ПДВ: Що Потрібно Знати



Під час подання податкової декларації з ПДВ, уточнюючий розрахунок виступає ефективним інструментом для корекції та уточнення показників. Цю процедуру недавно проаналізували експерти Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків.

Важливо відзначити, що будь-які виправлення помилок, які сталися під час заповнення уточнюючого розрахунку, можна внести лише через подання нового уточнюючого розрахунку до декларації. Новий розрахунок повинен враховувати показники попереднього уточнюючого розрахунку.

Важливо зауважити, що Податковий кодекс не надає можливості скасування чи виправлення нарахованої штрафної санкції з ПДВ, яка відображена у рядку 18.1 уточнюючого розрахунку податкових зобов'язань з ПДВ. Це пояснюється тим, що сума штрафу, яку платник самостійно нарахував, не включається до показників декларації. Платник обчислив та нарахував штрафну санкцію відповідно до уточнюючого розрахунку, і ця сума була узгоджена з ним.

З іншого боку, варто відзначити, що згідно з перехідними положеннями ПКУ на період з 1 серпня 2023 року і до скасування воєнного стану, платнику, який самостійно виправив помилки, що призвели до заниження податкового зобов'язання, надається певна пільга. Зокрема, такий платник звільняється від штрафів та пені, передбачених відповідними положеннями ПКУ, при відповідному виконанні вимог та порядку виправлення помилок. Такі заходи спрямовані на сприяння бізнесу та заохочення правильного ведення обліку в умовах воєнного стану.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт