Оподаткування стипендій та його особливості згідно з Податковим кодексом України


Згідно зі статтею 53 Закону України від 05 вересня 2017 року № 2145-VІІІ «Про освіту» зі змінами та доповненнями, студенти користуються гарантованим правом на отримання стипендій від держави, яке визначене урядом України.

Процедура призначення та виплати стипендій регулюється Порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів України від 12 липня 2004 року № 882 «Питання стипендіального забезпечення» зі змінами та доповненнями (далі – Порядок № 882).

Згідно з пунктом 1 цього Порядку, стипендії призначаються для здобувачів освіти в закладах освіти або наукових установах за рахунок коштів загального фонду.

Однак згідно з пунктом 2 Порядку № 882, студенти та інші освітні категорії можуть отримувати стипендії за рахунок коштів фізичних або юридичних осіб, якщо це передбачено умовами договору між закладом освіти та замовником послуг.

Оподаткування доходів фізичних осіб регулюється розділом IV Податкового кодексу України (ПКУ). Відповідно до пункту 163.1 статті 163 ПКУ, оподатковуваним є загальний місячний (річний) дохід, до якого включаються різні види доходів, за винятком тих, що визначені статтею 165 ПКУ.

Статтею 165 ПКУ передбачено, що стипендії, виплачені студентам, ординаторам та іншим категоріям, визначеним законом, не включаються до оподатковуваного доходу, але до певного ліміту.

Згідно з підпунктом 165.1.26 пункту 165.1 статті 165 ПКУ, стипендії можуть бути включені до оподатковуваного доходу, якщо їхня сума перевищує визначений ліміт. У 2024 році цей ліміт становить 4 240,00 грн на місяць.

Сума, що перевищує цей ліміт, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків. Також, на дохід може бути застосовано військовий збір за ставкою 1,5 відсотка, якщо особа підлягає йому згідно з перехідними положеннями ПКУ.

Зауважте, що податок має бути утриманий і сплачений податковим агентом з рахунку платника стипендії, якщо сума доходу перевищує визначений поріг.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт