Оновлені норми оподаткування нерухомого майна: що важливо знати бухгалтерам



У своїй останній інформаційній доповіді Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадує про зміни в обліку податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, згідно з оновленими положеннями Податкового кодексу України. Відповідно до нових положень, платниками цього податку можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, включаючи нерезидентів, що мають власність на об’єкти житлової та/або нежитлової нерухомості.

Статтею 266 Податкового кодексу України визначено категорії об’єктів оподаткування, включаючи будівлі та їх складові частини, які не є об’єктами житлової нерухомості, такі як готелі, офісні приміщення, торгові площі та інші. Земельні поліпшення, також охоплені оподаткуванням, охоплюють несучі та огороджувальні конструкції, створені для різних економічних цілей.

Додатково, у статті 266.2.2 Податкового кодексу України наведено перелік об’єктів нерухомості, які не оподатковуються. Перехідні положення, зазначені у пункті 69.22 розділу ХХ "Перехідні положення", визначають умови та порядок, за яких податок на нерухоме майно не стягується, зокрема, для об’єктів на територіях активних бойових дій чи тимчасово окупованих російською федерацією територіях України або за знищені чи пошкоджені об’єкти в умовах воєнного стану.

Важливо відзначити, що Податковий кодекс України не містить конкретних положень щодо припинення оподаткування об’єктів нерухомості, які тимчасово не використовуються у зв’язку з реконструкцією, капітальним ремонтом чи простоєм. Таким чином, на такі будівлі застосовуються загальні правила оподаткування.

Ця інформація стане корисною для бухгалтерів, які відповідають за облік нерухомого майна в компаніях та організаціях.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт