Правила стягнення аліментів і використання страхових коштів




Згідно з положеннями Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", страхувальник повинен установити окремий поточний рахунок для зарахування страхових внесків у банках або в Держказначействі, якщо він є бюджетною установою. Отримані кошти спрямовуються на цей рахунок та обліковуються на окремому субрахунку. Проте, ці кошти можуть використовуватися лише для страхових виплат за умови тимчасової втрати працездатності застрахованим особам і не можуть бути використані для задоволення потреб кредиторів чи стягнення аліментів, які не передбачені чинним законодавством.

При цьому, підприємства та установи мають зобов'язання здійснювати відрахування з заробітної плати боржника та перерахування цих коштів на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби. Згідно зі Законом України "Про виконавче провадження", стягнення аліментів може здійснюватися лише за відповідними рішеннями.

Стягнення аліментів здійснюється з усіх видів доходів, включаючи заробітну плату, додаткові винагороди та допомогу по державному соціальному страхуванню та тимчасовій непрацездатності. Проте, згідно з Постановою №146, стягнення аліментів не проводиться з допомоги, пов'язаної з вагітністю та пологами, а також з допомоги по тимчасовій непрацездатності, яка надається для догляду за хворою дитиною віком до 14 років.

Таким чином, страхові кошти, які зараховуються на окремий рахунок, не можуть бути використані для виплати аліментів, проте стягнення аліментів здійснюється з інших видів доходу, включаючи допомогу по тимчасовій непрацездатності, що надається боржнику.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт