Зміни в мобілізаційному законодавстві: відстрочка від військової служби для батьків-боржників


В даний час батьки трьох або більше дітей мають можливість отримати відстрочку від військової служби. Проте, згідно з новими правилами мобілізації, встановленими Законом №3633, за несплату аліментів понад три місяці, навіть за одну дитину, боржник може втратити це право. Наголошуючи на цьому, заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Андрій Гайченко підкреслив, що мобілізація для таких осіб не повинна розглядатися як покарання. Він вважає, що військова служба та батьківська відповідальність є обов'язками. Більше того, деякі батьки можуть мати бажання сплачувати аліменти, але за умови, якщо у них є робота. Враховуючи високі заробітні плати у Збройних Силах України, це може бути ефективним механізмом для швидкого погашення боргів. Головне, щоб діти отримували необхідну фінансову підтримку.

Як це буде працювати? Після того, як Закон №3633 вступить в силу, батьки трьох або більше дітей повинні будуть звернутися до територіального військового комісаріату протягом 60 днів. Ці громадяни (не лише чоловіки, а й жінки з фармацевтичною або медичною освітою) повинні будуть довести своє право на відстрочку. Це не обмежиться лише фактом батьківства трьох або більше дітей, але й вимагатиме відсутності заборгованості з аліментів. Навіть якщо така заборгованість буде тривати більше трьох місяців за одну дитину, людина втратить право на відстрочку. Територіальні військові комісаріати надсилатимуть запити до Державного реєстру боржників та виконавчих проваджень. Реєстр надаватиме відповіді у формі довідки, подібно до довідки про несудимість. Потім територіальні військові комісаріати прийматимуть рішення щодо наявності або відсутності права на відстрочку.

Варто зазначити, що у цьому році в Україні зросла сума прожиткового мінімуму, а разом з цим і мінімальні аліменти. Так, з січня 2024 року мінімальний гарантований розмір аліментів для дітей віком до 6 років склав 1281,5 грн, а для дітей віком від 6 до 18 років - 1598 грн. Важливо зауважити, що в законодавстві відсутні будь-які обмеження на стягнення аліментів з військовослужбовців.

Станом на 1 березня 2024 року в органах Державної виконавчої служби було 520,2 тис. документів щодо стягнення аліментів. За словами заступника міністра, ця кількість може змінюватися щомісяця, але не дуже суттєво. В середньому по країні кількість неплатників аліментів становить пів мільйона, з яких станом на березень 16 200 осіб (3 %) є жінками. Кількість документів, за якими сума заборгованості перевищує суму платежів за три місяці, складає 183 тисячі.

За словами Андрія Гайченка, боржники з аліментів не завжди є фінансово неспроможними. Часто ці люди переписують майно на родичів, щоб уникнути сплати боргів. Навіть при наявності жорстких обмежень, які передбачає законодавство за несплату аліментів, ці особи продовжують ухилятися від сплати.


Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт