Відновлення переплат податків: що потрібно знати




Спеціалісти Головного управління ДПС у Житомирській області нагадують про право на повернення переплат або їх компенсацію, передбачене Податковим кодексом України (ПКУ). Згідно з пунктом 102.5 ПКУ, заяву на повернення переплати можна подати не пізніше, ніж через 1095 днів з моменту виникнення такої переплати або отримання права на компенсацію.

Суми переплати грошових зобов'язань, які були сплачені помилково або з надміром, будуть повернені платнику відповідно до статті 43 ПКУ, за винятком ситуацій, коли платник має податковий борг (пункт 43.1 ПКУ).

Проте переплати разом із пенями не будуть повернуті платникам, які перебувають під дією санкцій, прийнятих згідно із Законом України "Про санкції". 

Також варто зазначити, що спадкоємець має право на перехід прав та обов'язків (спадщини) від померлої фізичної особи, у тому числі й обов'язку звернутися за поверненням переплати. Згідно зі статтею 1216 Цивільного кодексу України (ЦКУ), до складу спадщини входять всі права та обов'язки спадкодавця на момент його смерті, які не припинилися внаслідок цього. 

Отже, після смерті ФОПа спадкоємець може звернутися до контролерів із заявою про повернення переплати протягом 1095 днів з моменту її виникнення.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт