Інформація про об’єкти оподаткування відокремлених підрозділів юрособи: хто подає ф. № 20-ОПП?


Платниками податків визнаються фізособи (резиденти і нерезиденти України), юрособи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об’єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об’єктом оподаткування згідно з Податковим кодексом України (далі – ПКУ) або податковими законами, і на яких покладено обов’язок із сплати податків та зборів згідно з ПКУ. Це визначено відповідно п. 15.1 ПКУ.

Відповідно до пп. 14.1.30 ПКУ термін «відокремлені підрозділи» використовується у значенні, визначеному Цивільним кодексом України (далі – ЦКУ), для розд. IV ПКУ (податок на доходи фізичних осіб) – у визначенні Господарського кодексу України.

Відповідно до ст. 95 ЦКУ філією є відокремлений підрозділ юрособи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Представництвом є відокремлений підрозділ юрособи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юрособи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юрособи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

З метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у ДПС за місцезнаходженням юросіб, відокремлених підрозділів юросіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку). Це передбачено п. 63.3 ПКУ.

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних ДПС за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, ДПС за основним місцем обліку згідно з порядком обліку платників податків.

Оскільки платником податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку, плати за землю, орендної плати за земельну ділянку є суб’єкт господарювання (фіз- та юрособа), повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, щодо рухомого, нерухомого майна та земельних ділянок подається повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі – Повідомлення за ф. № 20-ОПП) таким платником податків – суб’єктом господарювання.

Згідно з п. 8.2 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. № 1588, відокремлений підрозділ юрособи (філія, представництво) зобов’язаний стати на облік у ДПС, повідомляти про всі об’єкти оподаткування, що знаходяться на його балансі, шляхом подання до контролюючого органу Повідомлення за ф. № 20-ОПП, крім об’єктів оподаткування, де платником податку відповідно до ПКУ визначений суб’єкт господарювання (юрособа, якою створені такі відокремлені підрозділи, філії, представництва), інформація про які подана таким суб’єктом господарювання.

Про це інформує Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з ВПП.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ