Сплата ЄСВ членами фермерського господарства протягом дії воєнного стану

Новини Клубу Головного Бухгалтера



Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VІ (далі – Закон № 2464) платниками ЄСВ є, зокрема:

- члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах (п. 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464).

ЄСВ для таких платників нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО. При цьому, сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток). Це визначено абз. першим п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464.

Якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (абз. другий п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).

Згідно з абз. першим п. 9-19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 тимчасово, з 01.03.2022 р. до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені, зокрема у п. 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе. При цьому положення абзацу другого п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 щодо таких періодів для таких осіб не застосовується.

Такими особами розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абз. першого п. 9-19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався (абз. другий п. 9-19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464).

Про це повідомило ГУ ДПС у Дніпропетровській області.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт