Врегулювання питань роботи працівників у нічний час - законопроект від ВРУ


У ВРУ зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань роботи працівників у нічний час» від 27.12.2022 р. № 8309 (далі - Законопроект № 8309).

Зазначеним Законопроектом № 8309 пропонується:

  • надати визначення поняттям «нічний час», «нічний працівник»;

Так, визначено, що нічний час - це період часу тривалістю з двадцять другої години вечора до сьомої години ранку. Нічними працівниками вважаються працівники, які працюють у нічний час не менше ніж три години щоденного робочого часу та не менше третьої частини річної норми робочого часу. 

Зверніть увагу! Робочий час нічних працівників не повинен перевищувати семи годин упродовж періоду тривалістю двадцять чотири години.

  • законодавчо закріпити гарантії праці нічних працівників щодо проходження медичних оглядів, переведення на денну форму роботи, у разі наявності медичного висновку; 

Так, роботодавець зобов’язаний за бажанням нічного працівника забезпечити проведення безкоштовного попереднього, періодичних (не рідше одного разу на півроку протягом трудової діяльності) медичних оглядів.

Також роботодавець зобов’язаний вживати заходів щодо переведення нічних працівників на денну роботу, яку здатні виконувати працівники, на підставі медичного висновку.

  • збільшення тривалості основної відпустки для нічних працівників та підвищення розміру оплати роботи у нічний час.

Так, працівникам, залучених до нічних робіт, надається щорічна основна відпустка тривалістю не менш як 28 календарних днів за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт