Забезпечення охорони праці та медичних оглядів: Важливі аспекти



Важливий аспект забезпечення охорони праці та медичного нагляду за працівниками відображений у чинному законодавстві. Специфічно, поняття "суміщення" відноситься до виконання працівником, який має основну роботу згідно трудового договору, додаткових обов'язків за іншою професією або посадою, або тимчасового заміщення відсутнього працівника, зберігаючи основну роботу та робочий час без його зміни.

Медичні огляди працівників, які займаються важкою, шкідливою або небезпечною працею, або тих, де професійний добір є необхідним, регулюються Порядком, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21 травня 2007 року № 246.

Згідно з чинним законодавством, роботодавець забезпечує проведення лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів у виробничому середовищі та трудовому процесі на конкретних робочих місцях з метою визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичному) медичному огляду, і надсилає цю інформацію до відповідного територіального органу Держпраці.

Визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичному) медичному огляду, здійснюється посадовими особами територіального органу Держпраці разом з представником первинної профспілки або уповноваженою працівниками особою підприємства. Складений Акт визначення цих категорій встановлює осіб, які підлягають медичному огляду.

У разі, коли на одному робочому місці один працівник виконує роботи як за основною професією, так і за суміщенням, якщо на обох посадах підтверджено шкідливі або важкі умови праці, то обидві професії (посади) включаються в Акт визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду.

Цю інформацію надано Північно-Східним міжрегіональним управлінням Державної служби з питань праці для відома та дотримання.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт