Дистанційна робота: які фінансові обов'язки виникають при передачі комп'ютера працівникові?


У розгляді ДПСУ в ІПК № 417/ІПК/99-00-21-03-02-06 від 23.02.2023 року висвітлено оподаткування операції передачі комп'ютера в користування фізичній особі для роботи на користь юридичної особи. Зокрема, розглянуто питання стосовно ПДВ, податку на прибуток, ПДФО і ВЗ.

Щодо оподаткування операції зазначено, що це залежить від її оформлення на підприємстві. Наприклад, передачу комп'ютерів фізичним особам можуть провести за договором позички на строкове користування без переходу права власності. В такому випадку ця операція не підпадає під оподаткування ПДВ.

Щодо оподаткування податком на прибуток, компанія продовжує нараховувати амортизацію на комп'ютери, які передано фізичним особам, і враховує її у фінансовому результаті для подальшого оподаткування.

У випадку, коли працівник отримує комп'ютер від роботодавця для виконання трудових обов'язків, це не вважається доходом у вигляді додаткового блага. Але, якщо комп'ютер передано фізичній особі на інших підставах, цей дохід підлягає оподаткуванню ПДФО та військовим збором.

Таким чином, правила оподаткування залежать від умов операції та її оформлення на підприємстві.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт