Повертаємось до системи оподаткування, яка існувала перед введенням воєнного стану: які зміни відбулися у відношенні до ПДВ?


Недавно було зупинено перебіг строків для формування податкового кредиту під час дії воєнного стану в Україні, згідно з пунктом 102.9 статті 102 Податкового кодексу України.

Але, починаючи з 1 серпня 2023 року, стали діяти важливі зміни. Західне міжрегіональне управління Державної податкової служби нагадало, що Закон України № 3219-IX від 30 червня 2023 року відновив перебіг строків, які визначені в пункті 198.6 Податкового кодексу України. Тепер платникам податку на додану вартість (ПДВ) надано 365 календарних днів для формування податкового кредиту, починаючи з моменту складання податкової накладної.

Одночасно з цим, починаючи з 1 серпня 2023 року, строк для включення суми ПДВ з податкової накладної в податковий кредит продовжується на кількість днів, яка залишилася платнику станом на 24 лютого 2022 року. Проте ця додаткова тривалість облікового строку враховується тільки у випадку, якщо такі податкові накладні були зареєстровані у Єдиному реєстрі податкових накладних.

Для кращого розуміння ситуації, давайте розглянемо приклад: суму ПДВ з податкової накладної, внесеної до Єдиного реєстру податкових накладних до 1 лютого 2022 року, покупець може включити до свого податкового кредиту до 8 липня 2024 року і відобразити її у своїх податкових звітах за липень 2024 року.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт