Важливі аспекти подання податкової декларації



Під час відправлення податкової декларації для звітного періоду, встановленого Податковим кодексом України (ПКУ), слід дотримуватися конкретних вимог. Згідно з п. 49.1 ПКУ, декларація повинна бути подана контролюючому органу, де платник податків має свій облік.

Підкреслимо, що згідно з абзацом першим п. 49.2 ПКУ, кожен платник податків зобов'язаний подавати податкові декларації за кожний звітний період, який передбачений ПКУ, для кожного окремого податку, який він зобов'язаний сплачувати.

Ця вимога поширюється на всіх платників податків, включаючи тих, хто користується спрощеною системою оподаткування. Також платники, вказані у п. 212.1.15 ПКУ, або ті, у кого є ліцензії на підакцизні товари, повинні подавати декларації навіть у випадку, якщо вони не здійснювали господарську діяльність.

Важливо звернути увагу! Під час прийняття декларації уповноважена особа контролюючого органу зобов'язана перевірити належне заповнення всіх обов'язкових реквізитів, вказаних у п. 48.3 та п. 48.4 ПКУ. Інші показники в декларації не перевіряються до моменту її прийняття (п. 49.8 ПКУ).

У випадку виявлення помилок у податковій декларації у майбутніх податкових періодах, платник податків повинен надіслати уточнюючий розрахунок у формі, яка була чинною на момент подання початкової декларації (абз. перший п. 50.1 ПКУ).

Таким чином, у випадку неправильного подання звітності (наприклад, подання звітності, яка не повинна була бути подана або подання до неправильного контролюючого органу), платнику податків слід:

1. Подати нову звітність з відміткою «Звітна нова» та скорегувати податкове зобов'язання до закінчення терміну подання початкової звітності.

2. Після закінчення терміну подання початкової звітності та виникнення податкових зобов'язань, подати звітність з відміткою «Уточнююча» та виправити податкове зобов'язання.

Про це повідомляють представники ДПС у Житомирській області. Бухгалтерам слід дотримуватися цих правил та звертати увагу на вищезазначені вимоги під час підготовки та подання податкових декларацій.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт