Нові Правила Декларування: Що Змінилося з Початком Кампанії



З початком дії Закону України «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» № 3384-IX від 20.09.2023 року, розпочалась кампанія декларування за 2021 та 2022 роки, яка триватиме до 31 січня 2024 року. Відтепер на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з'явилися відповіді на найпоширеніші запитання щодо декларування.

Однією з ключових змін стало те, що тепер не потрібно декларувати отриману допомогу від міжнародних організацій та іноземних держав, незалежно від того, чи ви перебували на території України чи за кордоном у час, коли отримували цю допомогу. Якщо ви вже включили такі виплати до попередньої декларації, ви можете просто не вказувати їх у наступному звітному періоді.

Та увага! Це стосується лише тих декларацій, звітний період яких повністю або частково припадає на період воєнного стану. Якщо допомога була надана за рахунок коштів іноземних держав або міжнародних організацій, її не потрібно включати до декларації.

Щоб правильно заповнити декларацію про таку допомогу, слід звернути увагу на кілька ключових моментів:

- У полі "Вид доходу" оберіть "Інше".
- У полі "Зазначте, який саме" вкажіть вид отриманої допомоги, такий як "Допомога на проживання ВПО" чи "Грошова допомога цивільному населенню, яке евакуюється".
- У полі "Джерело (джерела) доходу" оберіть "Інша фізична або юридична особа".
- У полі "Тип особи" вкажіть "Юридична особа, зареєстрована в Україні".
- У полі "Код у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" вказуйте "Не відомо".
- У полі "Найменування юридичної особи" вкажіть "Кабінет Міністрів України".

Ці зміни в декларуванні створюють більше зручності для усіх громадян та надають більшу ясність у важливому питанні дотримання податкових обов'язків. Будьте в курсі та декларуйте свої доходи вірно та своєчасно!

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт