Чи здійснюється оплата лікарняного у випадку, коли працівник захворів під час щорічної відпустки ?


Згідно із відомостями, отриманими від Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, що посилаються на статтю 78 Кодексу законів про працю, дні тимчасової непрацездатності працівника, які були підтверджені відповідно до встановленої процедури, не включаються до щорічних відпусток.

Якщо під час його щорічної відпустки працівник захворів і його стан підтверджено медичною довідкою, роботодавець зобов'язаний надати йому невикористані дні відпустки. Працівник може вирішити подовжити або перенести відпустку за власним бажанням, однак це можна зробити лише протягом 12 місяців після закінчення робочого року, за який відпустка була призначена.

Працівник повинен повідомити роботодавця про своє рішення подовжити або перенести відпустку у заяві та підтвердити причини цього лікарняним. Роботодавець, з свого боку, має видати наказ про подовження/перенесення відпустки, користуючись цими документами.

Цей підхід забезпечується пунктом 5 частини 2 статті 22 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" № 1105-XIV від 23 вересня 1999 року, згідно з яким лікарняний оплачується у порядку та розмірах, визначених вказаним Законом.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт