Чи буде банкнота більша за 1000 грн і коли завершать обмін старих купюр



Наразі в обігу в Україні перебуває вражаюча різноманітність грошових одиниць, зокрема, шість номіналів монет та шість номіналів банкнот. На думку Національного банку України (НБУ), існуючий асортимент грошових знаків повністю задовольняє потреби у готівкових розрахунках. Заступник голови НБУ, Олексій Шабан, розповів: "Ми постійно вивчаємо рівень доходів населення, обсяги готівки у обігу, інфляційні та безготівкові розрахунки. За нашими дослідженнями, наразі немає потреби внесення будь-яких змін."

Щодо банкнот старших номіналів, їхнє вилучення з обігу повинно було завершитися в вересні, але через воєнний стан та переміщення населення цей процес тимчасово призупинено. Олексій Шабан додав, що НБУ ретельно моніторить ситуацію і продовжить вилучення після завершення воєнного стану.

Щодо можливості випуску банкноти номіналом більше 1000 грн, О. Шабан зауважив: "Ми наразі не бачимо потреби в таких змінах. Основна банкнота в обігу - 500 грн."

На питання про дизайн монет номіналами 1 та 2 грн, представник НБУ поділився, що, хоча робота над оновленням дизайну була призупинена через воєнний конфлікт, Нацбанк планує продовжити її після стабілізації ситуації. "Ми вважаємо, що майбутні зміни повинні проводитися в діалозі з громадськістю", - підкреслив він.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт