Новації у відпустковому законодавстві: Що зміниться для працівників?



Нещодавно Верховна Рада схвалила проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань" (від 22.11.2023 р. № 8313). Давайте розглянемо ключові інновації, які вносить цей законопроєкт.

Важливо відзначити, що тепер військовослужбовці, які завершили військову службу, матимуть можливість взяти двомісячну оплачувану відпустку за рахунок держбюджету України.

Також важливі зміни стосовно творчої відпустки та відпусток для участі в спортивних змаганнях. Тепер правила цих відпусток будуть регулюватися колективним договором, а також враховуватимуть особливості підготовки та участі у відповідних заходах.

Щодо відпустки при народженні дитини, вона буде надаватися протягом трьох місяців з дня народження, а для батьків, які не в шлюбі з матір'ю дитини, відпустка може бути надана за рішенням суду.

Важливо також відзначити збільшення максимального строку відпустки без збереження заробітної плати до 30 календарних днів на рік у зв'язку з сімейними обставинами та іншими причинами.

У разі воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпустки, за винятком відпусток, пов'язаних з вагітністю та пологами, або доглядом за дитиною до досягнення нею трирічного віку, якщо працівник викликаний для виконання конкретних завдань.

Всі ці зміни спрямовані на поліпшення умов відпусток та забезпечення більшого комфорту працівників в різних сферах діяльності.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт