Статус Резидента та Спрощена Система Оподаткування




Експерти Головного управління ДПС у Харківській області нагадують про важливі аспекти визначення резидентства для фізичних осіб в умовах податкового законодавства. Згідно з нормами п. 14.1.213 Податкового кодексу України, особа вважається резидентом, якщо вона перебуває в Україні протягом не менше 183 днів (з урахуванням дня приїзду та від'їзду) протягом податкового року, або якщо місце її центру життєвих інтересів не може бути визначено в іншій державі, або вона не має постійного проживання ніде.

Важливо підкреслити, що набуття статусу електронного резидента (е-резидента) не вважається достатньою умовою для визначення місця центру життєвих інтересів фізичної особи.

Згідно зі статтею 291.3 ПКУ, фізичний особа-підприємець (ФОП) може обрати спрощену систему оподаткування, якщо вона відповідає умовам, встановленим главою 1 розділу XIV ПКУ, та веде реєстрацію як платник єдиного податку відповідно до визначених вимог.

Зазначені вище положення відкривають можливість для іноземних громадян та осіб без громадянства, зареєстрованих у сфері підприємницької діяльності, вибирати спрощену систему оподаткування за умови відповідності критеріям глави 1 розділу XIV ПКУ.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт