Страховий Стаж і Виплата Заробітної Плати: Як Розібратися у Ситуації Простою чи Призупиненням Трудових Відносин




Останні роз'яснення на сайті Мін'юсту стосовно нарахування страхового стажу винесли питання: як визначити працівнику страховий стаж, коли підприємство в Дніпрі тимчасово призупинило свою діяльність, але продовжує виплачувати пів ставки зарплати?

За зазначеними роз'ясненнями, страховий стаж рахується, якщо роботодавець вносить мінімальний страховий внесок за працівника. Важливо перевірити це через додаток "Дія", де застрахована особа може згенерувати довідку ОК-5, де вказані всі фактично сплачені страхові внески.

Простій на підприємстві не звільняє роботодавця від обов'язкових платежів та виплати частини заробітної плати. Але якщо вирішено призупинити трудові відносини, то після цього роботодавець припинить виплачувати зарплату і сплачувати страхові внески. У такому випадку страховий стаж не нараховується.

Важливо зауважити, що призупинити трудові відносини можна лише за певних умов, зокрема, коли роботодавець доведе, що не може надати роботу, а працівник, через воєнний стан, не може виконувати свої обов'язки. Для впевненості у своїх правах, фахівці Мін'юсту рекомендують звернутися до ПФУ або скористатися додатком "Дія" для отримання довідки ОК-5 та перевірки сплати страхових внесків."

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт