Відмова від ЄСВ: Правила та Відомості від Контролерів



Фахівці ДПС висвітлили, що платники, які користуються правом не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок протягом звітного періоду згідно з законодавчими поправками, можуть уникнути заповнення та подання Додатка 1 разом із Податковою декларацією. Цю інформацію підтверджує роз'яснення ДПС з категорії 107.01.01 в розділі "Запитання - відповіді" на офіційному веб-порталі з податкових питань (zir.tax.gov.ua). Також, аналогічний висновок має відділ з питань Додатка ЄСВ 1, зокрема з категорії 107.01.01 в тому ж розділі "Запитання - відповіді" на офіційному веб-порталі.

Згадуючи про тимчасові обмеження, які стосуються фізичних осіб - підприємців, протягом періоду з 01 березня 2022 року і до припинення або скасування воєнного стану в Україні, або протягом 12 місяців після цього, контролери нагадали, що такі особи можуть не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. Важливо врахувати, що положення абз. 2 п. 2 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464 не застосовується до цих періодів для зазначених осіб. У таких випадках розрахунок єдиного внеску у Податковій декларації не потрібно заповнювати за період, коли єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Але, якщо ці особи вирішать нарахувати і сплатити єдиний внесок, представивши відповідні звітні дані, але не сплатять зобов'язання, самостійно визначені з 01.08.2023 року, контролери будуть застосовувати заходи впливу та стягнення відповідно до статті 25 Закону № 2464.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт