Відповідь Пенсійного фонду на запит щодо тимчасової непрацездатності




У своєму листі від 22.11.2023 р. № 43354-49563/К-03/8-2800/23 Пенсійний фонд нагадав про важливі аспекти, пов'язані з отриманням допомоги у зв'язку із тимчасовою втратою працездатності застрахованими особами. Відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", страхові виплати за тимчасовою втратою працездатності призначаються особам, які працюють за різними видами договорів і на різних підставах.

Основою для призначення страхових виплат є листок непрацездатності, який формується на основі медичного висновку про хворобу. Цей документ є основою для компенсації втрати заробітної плати в разі страхового випадку. Допомога по догляду за хворою дитиною надається застрахованій особі, якщо це зазначено в листку непрацездатності, і обмежується 14 календарними днями.

Зазначено, що відповідно до Закону, допомога не надається у разі перебування застрахованої особи у щорічній відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням чи творчою відпустці.

Пенсійний фонд підкреслив, що у випадку тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, страхові виплати призначаються з шостого дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.

Також вказано, що листок непрацездатності формується на підставі медичного висновку, ідентифікації пацієнта у реєстрі застрахованих осіб. За потреби надано відомості про видачу листків непрацездатності в Електронному реєстрі відповідно до встановленого порядку.

У заключенні, Пенсійний фонд наголосив, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається на загальних підставах, якщо застрахована особа працює неповний робочий час та перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт