Проєкт Трудового кодексу України: Потребуємо Конструктивних Змін




На нещодавньому засіданні 22 січня спільний представницький орган об'єднань профспілок обговорив урядовий проєкт Трудового кодексу України та прийняв рішення щодо його подальшої долі. Об'єднання профспілок визначило важливі аспекти, які потребують серйозного доопрацювання в цьому законопроєкті.

Зауважується, що проєкт складається з шести книг, включаючи положення попереднього закону «Про працю». Профспілки наголошують на неспівпаданні та невідповідності між деякими його нормами, що породжує небажані неоднозначності та конфлікти. Вони особливо підкреслюють скорочення гарантій для працівників та неправомірне скасування деяких блоків правовідносин між роботодавцями та працівниками.

Зазначається, що у процесі обговорення пропонованих змін також не враховано сучасні реалії та виклики економіки, зокрема у контексті вступу України до ЄС. Профспілки підкреслюють потребу урізноманітнення та доповнення норм закону, а також врахування міжнародних стандартів та нормативів ЄС.

Крім того, зауважується, що вже прийняті законодавчі акти щодо особливостей трудових відносин під час воєнного стану мають свою актуальність, і будь-які зміни в Трудовому кодексі викличуть необхідність їх перегляду.

У висновку об'єднання профспілок вирішило не підтримувати поточний проєкт Трудового кодексу, вказавши на його недоліки та потребу у серйозних правках для забезпечення ефективного захисту трудових прав працівників. Відсутність конструктивних змін може стати перешкодою для забезпечення економічної справедливості та стабільності на ринку праці.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт