Мовні вимоги для суб'єктів господарювання: як правильно обслуговувати та видавати чеки



У світлі законодавства про забезпечення функціонування української мови як державної, підприємства та інші суб'єкти господарювання зобов'язані дотримуватися конкретних правил у взаємодії з клієнтами. Згідно з чіткими визначеннями Конституційного Суду України та Закону № 2704-VIII, українська мова є обов'язковим інструментом спілкування для всіх органів влади, місцевого самоврядування та в інших сферах суспільства.

Згідно зі статтею 30 зазначеного Закону, підприємства, ФОПи та інші господарські суб'єкти, які обслуговують споживачів, повинні надавати інформацію та обслуговувати їх державною мовою. Водночас, за бажанням клієнта, обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для всіх сторін.

Однак, слід враховувати, що програмування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та видавання фіскальних чеків повинно відбуватися відповідно до встановлених норм. Відсутність обов'язкових реквізитів українською мовою може призвести до порушення законодавства та викликати санкції з боку контролюючих органів.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт