Нюанси Бухгалтерського Обліку: Роялті та Єдиний Внесок




У світлі останніх зауважень податкових експертів Головного управління ДПС в Одеській області, варто розглянути деталі нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) та його взаємозв'язок з роялті.

Згідно зі статтею 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», базою нарахування ЄСВ є сума нарахованої оплати за різними видами виплат. Серед них основна та додаткова зарплати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, а також сума винагороди фізичним особам за виконання робіт чи надання послуг за цивільно-правовими договорами.

Однак, важливо врахувати, що роялті, яке визначається як винагорода за використання об'єкта права інтелектуальної власності, не входить до складу бази нарахування ЄСВ відповідно до Податкового кодексу України (ПКУ) та Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав».

Також слід зауважити, що деякі види виплат, які здійснюються за рахунок коштів роботодавців, не враховуються при нарахуванні ЄСВ, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року № 1170.

Таким чином, розуміння правил нарахування ЄСВ у контексті роялті та інших видів винагород допоможе уникнути можливих податкових ризиків і забезпечити відповідність з законодавством України.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт