Обмеження залучення неповнолітніх до робіт зі шкідливими умовами




Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці висвітлило важливий аспект для роботодавців: заборона залучати осіб, які не досягли 18-річного віку, до важких робіт та робіт зі шкідливими чи небезпечними умовами праці, які пов'язані з підійманням або переміщенням важких предметів.

Наказом МОЗ України від 31.03.1994 р. № 46 визначено перелік таких робіт, а саме: водій автомобіля, водолаз, газозварник, оператор заправних станцій, прибиральник службових приміщень, торговець спиртними напоями, працівник торгівлі та зберігання вина та інші.

Важливо підкреслити, що навчання таким професіям допускається лише для осіб, які на момент закінчення навчання досягли повноліття. Практика під час навчання у професійно-навчальних закладах може обмежуватися 4 годинами, з урахуванням санітарних та охоронних норм праці.

Граничні норми підіймання важких предметів неповнолітніми регулюються наказом Міністерства охорони здоров'я України від 22.03.1996 № 59. Призначення підлітків на роботи з підіймання важких предметів не може перевищувати 1/3 робочого часу.

Законодавство також категорично забороняє працювати неповнолітнім в нічний або позанормовий час, а також у вихідні, навіть за наявності їх власної згоди та згоди батьків. Такі обмеження введено для забезпечення безпеки, здоров'я та нормального фізичного та психічного розвитку неповнолітніх, не заважаючи їхньому навчанню.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт