Світло на Нові Зміни: ЄСВ для Роботодавців та ФОПів



Важливо розібратися в нових правилах Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ), що впроваджені відповідно до законодавства. Згідно з пунктом 1 частини 1 статті 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08.07.2010 року № 2464-VI, платниками ЄСВ є роботодавці, що використовують працю фізичних осіб за трудовими або іншими умовами, передбаченими законодавством, чи за цивільно-правовими договорами. Важливо зауважити, що ця норма не поширюється на цивільно-правові договори з ФОПами, якщо їхня діяльність відповідає видам, зазначеним у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, ФОПів та громадських формувань.

Згідно з абзацом 1 частини 5 статті 8 того ж закону, єдиний внесок для платників, зазначених у статті 4, становить 22% від винагороди за цивільно-правовими договорами.

Важливо враховувати, що сума коштів, яку юридична особа виплачує ФОПу-єдинику, не є основою для нарахування ЄСВ, якщо вид діяльності ФОПа відповідає інформації у Єдиному державному реєстрі. В іншому випадку роботодавці-юрособи зобов'язані нараховувати єдиний внесок ФОПу на суму винагороди за цивільно-правовими договорами у розмірі 22%.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт