Оптимізація Розрахунків за Відпустковий Період: Що Потрібно Знати



У світлі недавніх змін в законодавстві, важливо враховувати, що час відсутності працівника у відпустці без збереження зарплати повинен бути виключений з розрахункового періоду при обчисленні середньої зарплати.

У випадку, коли розрахунковий період відсутній, процедура обчислення середньої заробітної плати регулюється абзацами 3-5 пункту 4 Порядку № 100 (абзац 8 пункту 2 Порядку № 100).

Абзац 3 пункту 4 Порядку № 100 визначає, що при відсутності зарплати в розрахунковому періоді, розрахунки проводяться на основі тарифної ставки чи посадового (місячного) окладу, визначеного в трудовому договорі.

Відповідно до абзацу 5 пункту 4 Порядку № 100, при обчисленні середньої зарплати за посадовим окладом чи мінімальною зарплатою, нарахування проводять шляхом множення посадового окладу чи мінімальної зарплати на кількість місяців розрахункового періоду.

Отже, при звільненні працівника, якому був відсутній розрахунковий період, обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки до 31.12.2023 має здійснюватися, враховуючи посадовий оклад на момент розрахунку, зокрема, на дату звільнення, в розрахунковому періоді з 01.01.2023 по 31.12.2023.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт