Оновлення Правил Банківської Таємниці: Що Змінилося?




Національний банк України прийняв постанову, яка вступила в силу 20 березня 2024 року, оновивши Правила зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці, урахувавши нововведення в законодавстві про банки та банківську діяльність. Цю інформацію можна знайти на офіційному веб-сайті регулятора.

Важливо зауважити, що порядок розкриття банківської таємниці про рахунки клієнтів залишився без змін. Банки продовжують гарантувати конфіденційність інформації про банківські рахунки, операції та дані клієнтів.

Відповідно до законодавства, інформація про операції, банківські рахунки чи платіжні картки може бути надана банком лише:

- самим клієнтам або їхнім представникам;
- за рішенням суду;
- правоохоронним чи державним органам із відповідними повноваженнями, але лише у випадках, визначених законом.

Позиція Національного банку України стосовно збереження банківської таємниці залишається незмінною, оскільки це важлива умова для забезпечення довіри клієнтів до банківського сектору.

Згідно зі старою редакцією Закону про банки і банківську діяльність, правоохоронні органи мали право запитувати в банках номери банківських рахунків, залишки коштів та проведені операції. Тепер цей перелік доповнено можливістю отримання інформації про номери платіжних карток клієнтів банку.

Ця інформація може надаватися виключно на запит:

- органів прокуратури України;
- Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань, Національної поліції, Національного антикорупційного бюро України, Бюро економічної безпеки;
- Національного агентства з питань запобігання корупції;
- Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

Ця інформація є важливою для розслідування справ про платіжне шахрайство, зокрема виманювання коштів методами соціальної інженерії, фішингу та інших. Платіжні операції можуть проводитися за номером платіжної картки, навіть без використання номера рахунку.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт