Правила стягнення податкового боргу з рахунків




Згідно з офіційними роз'ясненнями фахівців ДПС, банки мають право списувати кошти з рахунків платників податків, які мають заборгованість перед податковою службою, за наявності відповідної платіжної інструкції на примусове стягнення коштів. Цю інформацію можна знайти у розділі "Запитання - відповіді з Бази знань" Загальної інформаційної ресурсної системи.

Згідно з вимогами правил відповідних платіжних систем, рішення щодо списання коштів з рахунків або електронних гаманців платників податків у банках або інших фінансових установах є негайним та обов'язковим після надходження відповідної інструкції на примусове стягнення.

Процедура стягнення коштів може бути ініційована на підставі рішення суду або відповідного рішення контролюючого органу. У разі прийняття рішення про стягнення податкового боргу з рахунку платника податків, контролюючий орган ініціює процес стягнення шляхом надання платіжної інструкції на примусове списання коштів.

Відповідно до законодавства, у разі стягнення податкового боргу у фізичних осіб орган стягнення має право звертатися до суду з відповідним позовом. Стягнення суми податкового боргу за рішенням суду здійснюється державною виконавчою службою відповідно до встановленої процедури.

Такі дії здійснюються відповідно до встановлених вказівок, відображених у розділі ІV Інструкції № 163.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт