Оновлення Мінімальної Заробітної Плати: Що Зміниться для Бухгалтерів




З 1 квітня 2024 року вступили в силу нові норми щодо мінімальної заробітної плати, встановленої Законом про Держбюджет-2024. Згідно з цими змінами, мінімальна заробітна плата складає 8000 гривень на місяць або 48 гривень за годину роботи.

Це також вплине на розміри тарифних ставок і посадових окладів для суб'єктів господарювання, умови оплати праці яких визначаються відповідно до мінімальної заробітної плати.

У зв'язку з цими змінами, мінімальний розмір єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування також збільшиться до 1760 гривень. Максимальна база нарахування єдиного внеску складатиме 120000 гривень (8000 гривень помножених на 15).

Мінімальна заробітна плата є гарантованою державною соціальною гарантією для всіх підприємств і фізичних осіб, які використовують найману працю. Згідно зі статтею 3-1 Закону України "Про оплату праці", заробітна плата працівника за повну місячну норму праці не може бути нижчою за мінімальну заробітну плату.

У випадку, якщо заробітна плата працівника нижча від мінімальної, роботодавець зобов'язаний провести доплату до мінімального рівня, яка виплачується одночасно з заробітною платою. Це зазначило Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці.

Також, якщо заробітна плата через періодичність виплати складових є нижчою за мінімальну заробітну плату, проводиться доплата до мінімального рівня.

У випадку укладення трудового договору на неповний робочий час або при невиконанні повної місячної норми праці, мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної роботи.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт