Оприбуткування готівки: забезпечення точності та відповідності




Правильне оприбуткування готівки є одним із ключових аспектів фінансової діяльності будь-якого підприємства. Згідно з вимогами Положення № 148, яке стосується ведення касових операцій у національній валюті в Україні, готівку, яка надходить до каси, слід оприбутковувати в день її отримання в повній сумі.

Підприємства мають обов'язок розробити та затвердити внутрішнім документом порядок оприбуткування готівки в касі. Цей порядок повинен враховувати особливості роботи як самого підприємства, так і його відокремлених підрозділів, зокрема щодо внутрішнього трудового розпорядку, режиму роботи, графіків змінності та процедур здавання готівки до банку.

Надто важливо встановити чіткі процедури взаємодії відокремлених підрозділів з бухгалтерією, особливо коли вони здійснюють касові операції. У таких випадках, коли робочий режим відокремлених підрозділів не збігається з режимом бухгалтерії підприємства (зокрема у вихідні та святкові дні), необхідно ретельно визначити і документально оформити ці процедури.

Дотримання встановлених порядків та правил забезпечить не лише точність та відповідність ведення касових операцій, а й сприятиме підтримці фінансової дисципліни та відповідності законодавству України.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт