Зміни в порядку оскарження рішень щодо блокування ПН/РК з 08.07.2023 року


Нагадаємо, що з 08.07.2023 року набрали чинності зміни до блокування податкових накладних та розрахунків коригування, внесені постановою Уряду від 02.06.2023 р. № 574

Про ці зміни ми писали тут

Звертаємо вашу увагу на те, що змінами було суттєво змінено порядок оскарження ПН/РК

Так, раніше, до 08.07.2023 року у випадку блокування ПН/РК можна було подати одну форму скарги – Скаргу щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. 

З 08.07.2023 року затверджено три різні форми скарг, які подаються у різних випадках. Всі ці форми скарг є у програмі M.E.Doc (оновлення 11.02.113): 

  • J/F1313204 СКАРГА щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних; 
  • J/F1315901 СКАРГА щодо рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість; 
  • J/F1316001 СКАРГА щодо рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку. 

Скарга на рішення комісії регіонального рівня подається платником ПДВ протягом 10 робочих днів, що настають за днем прийняття такого рішення.  Рішення комісії центрального рівня не підлягає адміністративному оскарженню та може бути оскаржено в судовому порядку. 

У разі подання скарги на рішення комісії регіонального рівня платник податку має право додати до скарги, зокрема, про неврахування таблиці даних платника ПДВ – пояснення та копії документів, які підтверджують інформацію, зазначену у таблиці даних платника ПДВ (рис. 1). 

Рис. 1 

Зразок заповнення скарги в програмі M.E.Doc (рис. 2): 

Рис. 2 

За результатами розгляду скарги комісія ДПС з питань розгляду скарг приймає рішення за відповідними формами: 

  • J/F1413204 РІШЕННЯ за результатами розгляду скарги щодо рішення про відмову у реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних; 
  • J/F1415901 РІШЕННЯ за результатами розгляду скарги щодо рішення про неврахування таблиці даних платника податку на додану вартість; 

J/F1416001 РІШЕННЯ за результатами розгляду скарги щодо рішення про відповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку. 

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт