Парламентарії пропонують відмінити Класифікатор професій та звітність форми №3-ПН щодо вакансій – які заходи будуть замість цього впроваджені?


- У законодавчому органі країни народними обранцями був внесений законопроект під назвою "Закон про оновлення національної системи кваліфікацій відповідно до актуальних вимог ринку праці та інших аспектів" (реєстраційний номер: 9630 від 21.08.2023 року).

В основі цього законопроекту лежить ідея перегляду чинних норм щодо кваліфікаційної системи. Один із головних пунктів передбачає заміну Класифікатора професій на новий Єдиний реєстр кваліфікацій. Колегіальний орган, спеціалізований у галузі кваліфікацій та відповідальний за це питання, буде вести реєстр. Крім того, законопроект пропонує перехідний період, під час якого буде можливість використовувати характеристики з Довідника кваліфікаційних характеристик професій. Однак, колегіальний орган з кваліфікацій буде забезпечувати актуалізацію та обслуговування Довідника.

Також законопроект покликаний змінити Кодекс законів про працю, а саме виключити статтю 206. Ця стаття, яка визначає кваліфікацію працівників після успішного проходження виробничого навчання, буде виключена. Замість цього, роботодавці отримають можливість визначати кваліфікацію працівника відповідно до тарифно-кваліфікаційного довідника та надавати роботу згідно з цією кваліфікацією та розрядом.

Звертаючись до звітності, передбачено відміну вимоги подавати звіт №3-ПН "Інформація про попит на робочу силу (вакансії)" згідно із Законом про зайнятість. Замість цього, роботодавцям буде надано право передавати інформацію про попит на робочу силу (вакансії) територіальним органам центрального органу виконавчої влади, відповідального за зайнятість та трудову міграцію.

Якщо законопроект буде прийнятий, він набуде чинності з дня публікації.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт