Реформування податкового обліку для банків: Законопроект № 9656



На горизонті реформ податкової системи України з'явилося важливе нововведення. Зокрема, у Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 9656, який стосується змін у розділі XX "Перехідні положення" Податкового кодексу. Цей законопроект, прийнятий 28 серпня 2023 року, пропонує впровадити спеціальні відмінності в оподаткуванні чистого процентного доходу банків.

Однією з ключових ідей цього законопроекту є новий об'єкт оподаткування, а саме - чистий процентний дохід банків. Податок на цей об'єкт має бути встановлений на рівні 5%, і ця ставка застосовуватиметься на протязі трьох років, з 1 січня 2024 року до 31 грудня 2026 року.

Зазначений податок буде адмініструватися за тим же квартальним графіком, як і податок на прибуток підприємств, з поданням відповідних податкових декларацій. Важливою особливістю є те, що цей податок буде сплачуватися банками додатково до податку на прибуток підприємств та в одній платі з ним.

Законопроект також регулює аспекти адміністрування податку на прибуток, що пов'язані з введенням нового об'єкту оподаткування. При цьому, якщо законопроект буде прийнятий, він набуде чинності з наступного дня після його опублікування.

Цей крок в реформуванні податкової системи спрямований на збалансоване співвідношення між оподаткуванням банків та стимулюванням їх фінансової стійкості. Наявність такого законопроекту свідчить про постійний процес модернізації економічного законодавства України з метою досягнення ефективності та конкурентоспроможності.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт