Законопроект передбачає зміни у способі розрахунку страхового стажу для тих, хто здобував працевлаштування за кордоном.


Законопроект щодо змін в розрахунку пенсій для осіб, які працювали за межами України, отримав підтримку Верховної Ради України. Цей документ визначає обчислення розміру пенсії з урахуванням страхового стажу, набутого в Україні, для осіб, які працювали як в Україні, так і за її межами. Зокрема, для держав колишнього СРСР та російської федерації (у випадку військовослужбовців). 

Однак, це питання потребує додаткового регулювання через денонсацію угод щодо пенсійного забезпечення з державами-учасницями Співдружності Незалежних Держав (СНД). Раніше, обмін документами між Пенсійним фондом України та пенсійним фондом російської федерації був можливий, проте наразі це ускладнено.

Також, виходячи зі змін, Україна покинула Угоду про гарантії прав громадян держав-учасниць СНД у сфері пенсійного забезпечення. Це означає, що громадяни, які набули стажу у державах-учасницях СНД, крім російської федерації, можуть втратити право на призначення пенсії в Україні.

Законопроект також розширює перелік підстав для припинення виплати пенсії, включаючи тимчасове проживання за кордоном за заявою пенсіонера, визнання особи безвісно відсутньою, відсутність видаткових операцій протягом 6 місяців і багато інших.

Зараз законопроект готується до другого читання, що вказує на активну роботу над його удосконаленням.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт