Коли роботодавець надає комп'ютер працівнику для віддаленої роботи, як ця ситуація оподатковується?


У відповіді на індивідуальні податкові запитання, які були розглянуті у консультації від 23.02.2023 № 417/ІПК/99-00-21-03-02-06, розглянуті питання щодо оподаткування операцій з передачі комп’ютерів фізичним особам.

Згідно з цим запитанням, платник має намір придбати комп’ютери з метою подальшого їх використання в своїй господарській діяльності. Планується укладення цивільно-правових договорів з фізичними особами для редагування інформаційних матеріалів, в яких передбачається можливість надання цих комп’ютерів для роботи.

Основні висновки від ДПСУ:

Щодо оподаткування ПДВ:
Якщо платник передає комп’ютери фізичним особам безоплатно на строкове користування (з погашенням), операції не є об’єктом оподаткування ПДВ, якщо право власності на комп’ютери не передається. Однак, якщо комп’ютери передаються фізичним особам як орендоване майно, операції підлягають оподаткуванню ПДВ за ставкою 20%.

Щодо оподаткування податком на прибуток підприємств:
Нарахування амортизації комп’ютерів збільшує фінансовий результат платника податку на прибуток підприємств на суму амортизації. Якщо комп’ютер перебуває на балансі платника та призначений для господарської діяльності, ця сума враховується в оподатковуваному доході за п. 138.3 ПКУ.

Щодо оподаткування доходів фізичних осіб:
Якщо комп’ютери надаються фізичним особам у зв’язку з трудовими або цивільно-правовими договорами, це не вважається додатковим благом і не є оподатковуваним доходом. Однак, якщо майно надається на інших умовах, ця послуга оподатковується за загальними правилами оподаткування фізичних осіб. Будь ласка, зверніть увагу, що ця консультація має індивідуальний характер і використовується виключно тим, хто звернувся із запитанням.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт