Законопроєкт для Захисту Прав Працівників та Строків Виплати Зарплати




Ми хочемо поділитися важливою інформацією щодо законопроєкту, який може міцно вплинути на права працівників та відповідальність роботодавців. Згідно з цим законопроєктом, який був запропонований Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, пропонується внести зміни до кількох законів України з метою посилення захисту прав працівників щодо виплати заборгованості за заробітною платою. Цей законопроєкт має номер 9510 та дату від 19 липня 2023 року.

Основні положення цього законопроєкту включають наступне:

1. Зобов'язання роботодавця сплатити пеню працівнику у розмірі, визначеному трудовим або колективним договором, якщо зарплата затримується більше 15 календарних днів після закінчення місяця, за який вона повинна була бути виплачена. Розмір пені не може бути меншим за облікову ставку Національного банку України за кожен день затримки.

2. Надання права працівникам тимчасово припиняти роботу у разі затримки виплати зарплати на більш як 15 календарних днів.

3. Розширення підстав для видання судових наказів, включаючи можливість стягнення компенсації втрати частини заробітної плати та пені у разі порушення строків виплати.

4. Створення законодавчої основи для гарантійної установи, яка буде відповідальна за задоволення грошових вимог працівників у разі неплатоспроможності роботодавця.

5. Виплата компенсації працівникам у розмірі трьох середньомісячних заробітних плат протягом 12 місяців перед порушенням справи про банкрутство або звільненням працівника до порушення такої справи. Максимальний розмір компенсації обмежений дванадцятьма мінімальними заробітними платами, які діяли на 1 січня відповідного року.

Важливо відзначити, що деякі положення законопроєкту можуть набути чинності тільки після завершення воєнного стану в Україні.

Ми рекомендуємо слідкувати за оновленнями та звертати увагу на інформацію про цей законопроєкт. Наш блог завжди доступний для вас з оновленнями щодо бухгалтерського обліку та трудового законодавства.

Дотримуйтесь правил та залишайтеся в курсі всіх змін у законодавстві.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт