Оновлення Норм Бухгалтерського Обліку: Проект Наказу Мінфіну



Міністерство фінансів України представило проект свого наказу "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з питань бухгалтерського обліку."

Головною метою цього проекту наказу є приведення нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку у відповідність до Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні," а також до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, які були прийняті 19 липня 2022 року за номером 2435-IX.

Ми раніше детально розглядали проект цього закону в одному з наших попередніх матеріалів. Нагадаємо, що цей закон виключив з частини 3 статті 2 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" вимогу, згідно з якою суб'єкти підприємницької діяльності, які мали дозвіл на спрощений облік доходів і витрат відповідно до податкового законодавства, повинні були вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність згідно з вимогами спрощеної системи обліку і звітності.

Таким чином, проект наказу передбачає видалення слів "підприємствами, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат згідно з податковим законодавством" з наступних нормативних актів:

- Наказ Мінфіну від 29.11.2000 року № 302 "Про Примітки до річної фінансової звітності."
- Наказ Мінфіну від 19.04.2001 року № 186 "Про затвердження спрощеного Плану рахунків бухгалтерського обліку" (далі - Спрощений План рахунків бухобліку).
- Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.1999 року № 291 (далі - Інструкція).

Також варто відзначити, що раніше, за допомогою наказу Мінфіну від 12.01.2023 року № 18, який набув чинності з 17.02.2023 року, були внесені подібні зміни до інших нормативних актів, включаючи НП(С)БО 25 "Спрощена фінансова звітність." Ця дія означає, що підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат, не можуть застосовувати НП(С)БО 25.

Крім цього, проект наказу включає наступні поправки:

- Доповнено розділ І Інструкції новим положенням щодо обліку запасів, яке дозволяє підприємствам враховувати якісно-технічні характеристики і призначення окремих видів запасів та використовувати більше одного натурального вимірника (наприклад, тонни/літри, штуки/квадратні метри і т. д.).
- У Спрощеному Плані рахунків бухобліку назву рахунку 13 було змінено на "Знос (амортизація) необоротних активів."

Нагадуємо, що це є лише проектом наказу, і він ще потребує погодження та затвердження. Ми будемо слідкувати за розвитком цієї ситуації і надавати вам актуальну інформацію, як тільки відбудуться подальші події.

Новини Клубу Головного Бухгалтера

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Які святкові дні змінили дати із 2023 року

Як правильно змінювати найменування юридичної особи та перереєструвати платників ПДВ

Оплата лікарняних лише з четвертого дня хвороби та інші зміни щодо лікарняних — законопроєкт